Radiátor légtelenítés

Bár a radiátorok légtelenítése elsőre szinte gyerekjátéknak tűnhet, többnyire nem is a munka nehézsége az ok, amiatt azt javasoljuk, hogy inkább nézesse meg szerelővel a fűtést. Ugyanis a radiátorok belevegősödésének általában oka van.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 84 63Állunk
rendelkezésére!
Radiátor légtelenítés Radiátor légtelenítés

Csorgó radiátorok

Ki ne hallotta volna már azt a kifejezetten jellegzetes hangot, amikor csorog egy radiátor? Hiszen rendkívül egyedi hangja van, de ha felnőttként sokkal modernebb és más technikával fűtünk, gyermekkorunkból biztosan vannak ezzel kapcsolatos emlékeink. Az, hogy a fűtésrendszerben néha porszem, akarjuk mondani buborék csúszik a gépezetbe, lehet egy egészen ártatlan és természetes folyamat eredménye is, ám ha rendszeresen fellép a probléma, akkor érdeme mélyebbre ásni ezzel kapcsolatban.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a radiátor csorgó hangot ad, netalántán fűtési szezon előtt, az évenként rendszeresen elvégzendő karbantartás során le lett légtelenítve a rendszer, a probléma mégis visszatér, úgy hívjon minket és mi megszüntetjük a problémát, mely bár egyszerű kis apróságnak tűnhet, azonban sokkal komolyabb gond is állhat a háttérben.

Ajánlatkérés

Ha nem csorog is lehet levegős

Sajnos azonban nem minden esetben jelzi csorgó hanggal a rendszer azt, hogy be van levegősödve. Előfordulhat, hogy úgy vesszük észre, hogy az egyik radiátor nem fűt eléggé. Lehetséges az, hogy először csak a radiátor alja, vagy teteje marad hűvösebb, vagy az egész radiátor kevésbé melegszik fel, de rosszabb esetben akár hideg is maradhat, miközben megy a fűtés és a többi szobában viszont meleg van.

Ez azért lehet, mert légzsák alakulhat ki a radiátorban, ami akadályozza a víz áramlását. Többnyire akkor vesszük észre a gondot, mikor már jelentős, akár 50%-os a hőveszteség. A kialakuló légzsák azért is veszélyes, mert a helyén erős korróziós folyamat indulhat el, ennek következtében a radiátor ki is lyukadhat akár. 

Ha nem csorog is lehet levegős
Mi történhet, ha nincs légtelenítve?

A légtelenítés folyamata

Maga a légtelenítés nem egy kifejezetten bonyolult folyamat, hiszen egy ehhez megfelelő kulcs kell és egy nedvszívó rongy, azonban azt javasoljuk, hogy inkább már ehhez is hívjon szakembert, mert akkor azonnal kiderülhet, hogy mi okozza a gondot, ráadásul egy házilag elvégzett légtelenítés komoly vízfolyást eredményezhet, amennyiben a szelep például túl lesz húzva és megpattan a menete. 

Mi történhet, ha nincs légtelenítve?

Ha nincs légtelenítve egy rendszer (egyrészt minden évben egyszer, másrészt akkor, ha a probléma fennáll), akkor a radiátorokban rekedt légzsákok helyén egészen komoly korrózió képes beindulni. Ez egyrészt nagy mennyiségű rozsdaiszapot termelhet, másrészt akár a rendszer végleges meghibásodásához vezethet, mely nem tréfadolog, ráadásul a szivattyú is tönkremegy a szennyeződés következtében.

Nem csak a radiátor lehet a hibás

Ugyanakkor azt azért szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a levegős rendszer miatt egyáltalán nem minden esetben a radiátor a felelős, sőt. A melegvizet a kazán állítja elő és a szivattyú gondoskodik annak egyenletes áramoltatásáért, valamint az is befolyásolhatja, ha esetleg a csőrendszer nem biztosít akadálymentes átjárhatóságot a fűtött víz számára. 

A probléma mögött állhat még egy korszerűsítési hiányosság, amennyiben a szivattyú teljesítményét nem megfelelően mérték fel a megnövekedett ellenállás mértékéhez. Ekkor a szivattyú erőn felül teljesít, mely a meghibásodását okozhatja. Egy-egy elavult kazán is okozhatja a gondot, de akár elektromos hiba is állhat a háttérben, és az is lehet, hogy a teljes rendszer leengedése mellett egy alapos tisztításra lesz szükség, hogy a lerakódott rozsdaiszapot eltávolíthassuk.

Nem csak a radiátor lehet a hibás
Hívjunk szakembert!

Hívjunk szakembert!

A felsoroltakból egyértelmű, hogy egy eredetileg zárt rendszer belevegősödése bizony komoly gondra utaló figyelmeztetés is lehet akár, ezért ne habozzon szakembert hívni, mielőtt olyan hiba lép fel, aminek sokkal költségesebb a javítása.

Budapest egész területén hívhat minket, bármikor szívesen állunk a rendelkezésére. Minden munkánkat garanciálisan végzünk el, így biztos lehet benne, hogy nem csalódik, ha bennünket hív. Munkatársaink tapasztalt szakemberek és a legapróbb problémát is kellő komolysággal kezeljük. Hívjon minket bizalommal!

Mikor keressen minket?

Mielőtt bármibe is belefogna, javasoljuk, hogy egyeztessen szakemberünkkel, mert minden beépítés, felújítás különböző. Személyes felmérést követően pontos árajánlatot tudunk adni akár a helyszínen is. Időpont egyeztetéshez kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat.

Garanciát vállalunk

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekkel és kiváló minőségű termékekkel kívánja biztosítani a piacon elérhető legjobb szolgáltatást. Általánosságban 1 év beszerelési + gyártói garanciát vállalunk minden munkánkra!

Időpont egyeztetés

Ügyfélszolgálatunkat hívhatja munkanap 08:00 - 20:00 között a +36 (20) 611 84 63 telefonszámon. Kérjük adja meg nevét, telefonszámát, címét és igényeit a leendő lakásával, vagy az elvégzendő munkával szemben. Online kapcsolatfelvételhez kérjük kattintson ide!