Westen fűtés tipikus hibái

Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni a Westen fűtés legjellemzőbb hibáit és azok kezelését, ám a legokosabb szakembert hívni.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 84 63Állunk
rendelkezésére!
Westen fűtés tipikus hibái Westen fűtés tipikus hibái

Westen fűtés tipikus hibái

Westen fűtés nyomásellenőrzés

Ahogy az autóknál és más gépeknél,  jelentős leállás után ellenőrizni kell a kazán megfelelő működését is. Erre akkor is szükség van, ha a gázkészülék egész évben üzemel, mert a melegvíz ellátásról is gondoskodnia kell. Jellemző hibajelenség, hogy a kazánban leesik a víznyomás. Ha azt tapasztaljuk, hogy a nyári üzemmódról való átkapcsolás után nem akar a kazán begyulladni, érdemes mindenekelőtt a víznyomást ellenőrizni. Ennek egyszerű módja van, minden mai kazán rendelkezik egy nyomásmérő órával, amelyről könnyen leolvasható, milyen tartományban kell lennie a nyomásnak.

Ez kazán típustól függően 1,2 és 2,0 bar között mozog. Ha nem biztos a megfelelő beállításban, lapozza fel a kazán használati útmutatóját, amelyben egyértelműen le van írva, milyen értékhatáron belül kell állnia a mutatónak. Amennyiben a nyomás túl alacsony, a kazán alján lévő csappal állíthat rajta. Ez a nyomásszabályzó szelep világosan fel van tüntetve a használati útmutatóban, de ha nem teljesen biztosak magában, ne tekergessen semmit, hívja ki a szerelőt, és kérje meg, hogy mutassa meg, melyik szeleppel tud Ön is állítani a nyomáson. A csapot csak arra az időre nyissa ki, amíg a nyomás a megfelelő tartományba lép, ezt követően zárja el teljesen!

Westen fűtési rendszer karbantartását évente egyszer ajánlott elvégezni, melynek alkalmával a szakemberek a megfelelő nyomást is ellenőrzik és beállítják.

Westen kazánban nincs láng

Korunk modern kazánjai hibakódokkal segítenek bennünket a hiba diagnosztizálásában, ez akkor is nagy hasznunkra válhat, ha a szerelőnek kell bediktálni a tapasztalt jelenséget. Amikor egy kazánban nincs őrláng, azt több jelenség okozhatja. Lehetséges, hogy a rendszer több kísérletet tett a tűz meggyújtására, de egyikük sem eredményezett sikert. Ezt okozhatja az, hogy a szelep zárt vagy a gáznyomás túl alacsony. A problémát azonban más is előidézheti, hiszen az elektródák helytelen csatlakoztatása is állhat a háttérben. Amennyiben nincs láng, ellenőrizni kell a vezetékeket, a biztosítékot, a megfelelő gázellátottságot, majd meg kell kísérelni a berendezés újraindítását.

Ha ekkor is sikertelen a kísérlet, akkor mindenképp szakemberhez érdemes fordulni, hiszen hozzáértés nélkül szétszerelni egy kazánt nem szerencsés. 

Westen fűtés tipikus hibái

Westen fűtés feltöltés

A rendszer feltöltését általában jobb szakemberre bízni, ám aki ügyesebb kezű, maga is megbírkózhat vele. A feltöltés első lépése mindig a vízleeresztő és a légtelenítőcsapok elzárásával kezdődjön. A vizet a tágulási tartályba kell feltölteni, hogy onnan töltődjön fel a teljes csőrendszer. A feltöltést követően a következő lépés a légtelenítés, melyet mindig a legalsó szinten kell elkezdeni. A légtelenítő kulccsal innen haladva engedje ki a rendszerből a levegőt, egészen addig, amíg víz nem jön. Ezt ismételje meg felfelé haladva. 

Westen kazán túlmelegedése

A kazán túlmelegedését okozhatja alacsony víznyomás is, de a rendszerben rekedt levegő is állhat a háttérben, mely a víz áramlásában akadályozó tényezőként léphet fel. A korszerű kazánok vészérzékelőkkel rendelkeznek, melyek magas hőmérséklet esetén leállnak, letiltanak, majd a hőmérséklet normalizálódása után jó esetben automatikusan újraindulnak. Az érzékelő meghibásodása is okozhat hasonló jelenséget, melyet ebben az esetben cserélni szükséges.

Westen kazán szivattyú javítás és csere

A fűtésrendszereknél a kazánokat kiegészítő keringető szivattyú gondoskodik a melegvíz cirkulációjáról, de akár több keringető szivattyú kiépítése is szükséges lehet, ha külön speciális fűtés van, például padlófűtés. Amennyiben a keringető szivattyú már túl hangos, úgynevezett “zajos”, vagy nagyon hallatszik a ventillátorok hangja, abban az esetben valószínűleg a hatásfoka már nem megfelelő és a cseréje szükséges, de előfordulhat, hogy a rendszer átmosása elegendő, hiszen a vízben és a rendszerben található lerakódások a szivattyún áthaladva zajt kelthetnek.

A keringető szivattyú leszerelését a hollanderek elzárása után a szivattyú hollanderek meglazításával, majd az új szivattyú beépítése után azok meghúzásával tudjuk kivitelezni. Ezután bekötjük a keringető szivattyú elektromos kábelét, majd áram alá helyezzük, végül ellenőrizzük, hogy a tömítések folyásmentesen zárnak-e a szivattyúnál. Természetesen az a legcélszerűbb, ha ezt a folyamatot szakemberre bízzuk.

Westen fűtés tipikus hibái

Westen fűtés hőcserélő tisztítás

A hőcserélő tisztítása többféle eljárással végezhető el:

Mechanikai: A hőcserélő kis átmérőjű csövek rendszere, amely kis ecsettel és kábellel tisztítható.

Reaktív anyagok alkalmazása: Az ilyen reagensek kiválasztásakor nagyon óvatosan kell eljárni, az erős készítmények belső felületek károsodásához és szivárgáshoz vezethetnek.

A magas nyomású víz táplálása: Az eljárás előtt a legjobb, ha a folyadékot 70-80 ° C-ra melegítjük.

Ha házilag tisztítja meg a hőcserélőt, akkor a harmadik lehetőség jelentős költségeket igényelhet, mivel olyan telepítésre van szükség, amely magas vízszintet biztosít. A saját kezű tisztításnál mechanikus vagy kémiai módszert kell alkalmazni.

Westen fűtés hőcserélő savazás

A hőcserélő savazása gazdaságos eljárás a kazánok javítására, hiszen egy új hőcserélő, bizonyos típusnál pedig kazántest is igen költséges. A hőcserélő savazásával gazdaságosan megoldható annak tisztítása. Annak érdekében, hogy a savazás elérje a célját, vagyis a járatokat megfelelően kitisztítsa a hőcserélőben, ezt rendszeresen javallott elvégeztetni, hiszen minél nagyobb mértékű a lerakódás, annál kevésbé képes a sav megbontani azt.

A hőcserélő savazás előnyei:

Üzembiztosabbá válik a kazán

Gazdaságosabb az üzemeltetés

Hamarabb melegszik fel a rendszer

Csökkenthetjük a korrózió kockázatát

Csendesebbé válhat a kazán működése

Nő a kazán élettartama

Mikor keressen minket?

Mielőtt bármibe is belefogna, javasoljuk, hogy egyeztessen szakemberünkkel, mert minden beépítés, felújítás különböző. Személyes felmérést követően pontos árajánlatot tudunk adni akár a helyszínen is. Időpont egyeztetéshez kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat.

Garanciát vállalunk

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekkel és kiváló minőségű termékekkel kívánja biztosítani a piacon elérhető legjobb szolgáltatást. Általánosságban 1 év beszerelési + gyártói garanciát vállalunk minden munkánkra!

Időpont egyeztetés

Ügyfélszolgálatunkat hívhatja munkanap 08:00 - 20:00 között a +36 (20) 611 84 63 telefonszámon. Kérjük adja meg nevét, telefonszámát, címét és igényeit a leendő lakásával, vagy az elvégzendő munkával szemben. Online kapcsolatfelvételhez kérjük kattintson ide!