Biasi fűtés tipikus hibái

Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni a Biasi fűtés legjellemzőbb hibáit és azok kezelését, ám a legokosabb szakembert hívni.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 84 63Állunk
rendelkezésére!
Biasi fűtés tipikus hibái Biasi fűtés tipikus hibái

Biasi fűtés tipikus hibái

Biasi fűtés nyomásellenőrzés

Minden hosszabb leállás után ellenőrizni kell a kazán megfelelő működését, ahogyan a sokáig állásban tartott gépek vagy járművek esetében is. Erre időnként akkor is szükség van, ha a gázkészülék folymatosan üzemel, mert nem csak a fűtésről, de a melegvíz ellátásról is gondoskodik. A nyomásellenőrzés alkalmával azt ellenőrzik a szakemberek, hogy a kazánban megfelelő víznyomás van-e, hiszen a leggyakoribb hibajelenség az, hogy a víznyomás csökken. Ez leginkább akkor szokott jelentkezni, amikor a nyári üzemmódból kerülne átkapcsolásra, de nem akar begyulladni a kazán. 

A víznyomás egy korszerű kazán esetében egyszerűen ellenőrizhető, hiszen a mai készülékek többsége már rendelkezik nyomásmérő órával. A megfelelő nyomás a kazán típusától függően 1,2-2,0 bar között található, azonban ez típusonként eltérő lehet, érdemes utánanézni a kezelési útmutatóban. A nyomásszabályozó szelep segítségével állítható a víz nyomása, azonban ezt csak abban az esetben javasoljuk, ha egészen biztos a dolgában. Amennyiben nyomást növelne, a szabályozó csapot annyi időre kell kinyitni, amíg a mutató a megfelelő tartományba ér, majd teljesen el kell zárni.

A Biasi gázkazánok karbantartását évente egyszer ajánlott elvégezni, melynek alkalmával a szakemberek a megfelelő nyomást is ellenőrzik és beállítják.

Biasi kazánban nincs láng

A korszerű kazánok hibakóddal segítenek bennünket a hiba felismerésében, ez akkor is nagy hasznunkra válhat, ha a szerelőnek kell bediktálni a tapasztalt jelenséget. Amikor egy kazánban nincs őrláng, azt több jelenség okozhatja. Lehetséges, hogy a rendszer több kísérletet tett a tűz meggyújtására, de egyikük sem eredményezett sikert. Ezt okozhatja az, hogy a szelep zárt vagy a gáznyomás túl alacsony. A problémát azonban más is előidézheti, hiszen az elektródák helytelen csatlakoztatása is állhat a háttérben. Amennyiben nincs láng, ellenőrizni kell a vezetékeket, a biztosítékot, a megfelelő gázellátottságot, majd meg kell kísérelni a berendezés újraindítását.

Ha ekkor is sikertelen a kísérlet, akkor mindenképp szakemberhez érdemes fordulni, hiszen hozzáértés nélkül szétszerelni egy kazánt nem szerencsés. 

Biasi fűtés tipikus hibái

Biasi fűtés feltöltés

A rendszer feltöltését általában jobb szakemberre bízni, ám aki ügyesebb kezű, maga is megbírkózhat vele. A feltöltés első lépése mindig a vízleeresztő és a légtelenítőcsapok elzárásával kezdődjön. A vizet a tágulási tartályba kell feltölteni, hogy onnan töltődjön fel a teljes csőrendszer. A feltöltést követően a következő lépés a légtelenítés, melyet mindig a legalsó szinten kell elkezdeni. A légtelenítő kulccsal innen haladva engedje ki a rendszerből a levegőt, egészen addig, amíg víz nem jön. Ezt ismételje meg felfelé haladva. 

Biasi kazán túlmelegedése

A kazán túlmelegedését okozhatja alacsony víznyomás is, de a rendszerben rekedt levegő is állhat a háttérben, mely a víz áramlásában akadályozó tényezőként léphet fel. A korszerű kazánok vészérzékelőkkel rendelkeznek, melyek magas hőmérséklet esetén leállnak, letiltanak, majd a hőmérséklet normalizálódása után jó esetben automatikusan újraindulnak. Az érzékelő meghibásodása is okozhat hasonló jelenséget, melyet ebben az esetben cserélni szükséges.

Biasi kazán szivattyú javítás és csere

A fűtésrendszereknél a kazánokat kiegészítő keringető szivattyú gondoskodik a melegvíz cirkulációjáról, de akár több keringető szivattyú kiépítése is szükséges lehet, ha külön speciális fűtés van, például padlófűtés. Amennyiben a keringető szivattyú már túl hangos, úgynevezett “zajos”, vagy nagyon hallatszik a ventillátorok hangja, abban az esetben valószínűleg a hatásfoka már nem megfelelő és a cseréje szükséges, de előfordulhat, hogy a rendszer átmosása elegendő, hiszen a vízben és a rendszerben található lerakódások a szivattyún áthaladva zajt kelthetnek.

A keringető szivattyú leszerelését a hollanderek elzárása után a szivattyú hollanderek meglazításával, majd az új szivattyú beépítése után azok meghúzásával tudjuk kivitelezni. Ezután bekötjük a keringető szivattyú elektromos kábelét, majd áram alá helyezzük, végül ellenőrizzük, hogy a tömítések folyásmentesen zárnak-e a szivattyúnál. Természetesen az a legcélszerűbb, ha ezt a folyamatot szakemberre bízzuk.

Biasi fűtés tipikus hibái

Biasi fűtés hőcserélő tisztítás

A hőcserélő tisztítása többféle eljárással végezhető el:

Mechanikai: A hőcserélő kis átmérőjű csövek rendszere, amely kis ecsettel és kábellel tisztítható.

Reaktív anyagok alkalmazása: Az ilyen reagensek kiválasztásakor nagyon óvatosan kell eljárni, az erős készítmények belső felületek károsodásához és szivárgáshoz vezethetnek.

A magas nyomású víz táplálása: Az eljárás előtt a legjobb, ha a folyadékot 70-80 ° C-ra melegítjük.

Ha házilag tisztítja meg a hőcserélőt, akkor a harmadik lehetőség jelentős költségeket igényelhet, mivel olyan telepítésre van szükség, amely magas vízszintet biztosít. A saját kezű tisztításnál mechanikus vagy kémiai módszert kell alkalmazni.

Biasi fűtés hőcserélő savazás

A hőcserélő savazása gazdaságos eljárás a kazánok javítására, hiszen egy új hőcserélő, bizonyos típusnál pedig kazántest is igen költséges. A hőcserélő savazásával gazdaságosan megoldható annak tisztítása. Annak érdekében, hogy a savazás elérje a célját, vagyis a járatokat megfelelően kitisztítsa a hőcserélőben, ezt rendszeresen javallott elvégeztetni, hiszen minél nagyobb mértékű a lerakódás, annál kevésbé képes a sav megbontani azt.

A hőcserélő savazás előnyei:

Üzembiztosabbá válik a kazán

Gazdaságosabb az üzemeltetés

Hamarabb melegszik fel a rendszer

Csökkenthetjük a korrózió kockázatát

Csendesebbé válhat a kazán működése

Nő a kazán élettartama

Mikor keressen minket?

Mielőtt bármibe is belefogna, javasoljuk, hogy egyeztessen szakemberünkkel, mert minden beépítés, felújítás különböző. Személyes felmérést követően pontos árajánlatot tudunk adni akár a helyszínen is. Időpont egyeztetéshez kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat.

Garanciát vállalunk

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekkel és kiváló minőségű termékekkel kívánja biztosítani a piacon elérhető legjobb szolgáltatást. Általánosságban 1 év beszerelési + gyártói garanciát vállalunk minden munkánkra!

Időpont egyeztetés

Ügyfélszolgálatunkat hívhatja munkanap 08:00 - 20:00 között a +36 (20) 611 84 63 telefonszámon. Kérjük adja meg nevét, telefonszámát, címét és igényeit a leendő lakásával, vagy az elvégzendő munkával szemben. Online kapcsolatfelvételhez kérjük kattintson ide!